torstai 27. joulukuuta 2012

Tapaturma-altista...

Minä olen todella tapaturma-altis. Isolla T:llä. Kuka muu muka onnistuu kaatumaan seisoessaan tasaisella maalla selälleen aivan randomisti, murtamaan nilkkansa kävellessään, polttamaan kätensä kuumalla vedellä saunassa heti kun kaverit ei ole vahtimassa. Minun ei pitäisi tehdä mitään, eikä sekään kyllä välttämättä säästäisi minua kaikilta haavoilta ja mustelmilta. Ja kun lisätään keittiön vaarat ja minun alttius itseni rikkomiseen ja satuttamiseen voi olla varma ettei jälki koskaan ole kaunista. Tuhansien ja taas tuhansien palovammojen jälkeen päätin tehdä ison patakintaan jolla mahdollisesti vähennän palovammojeni määrää kämmenselissäni... Jos vaikka iho alkaisi pikku hiljaa kasvamaankin siellä. Oman kömpelyyteni takia en teekkään normaaleja patalappuja vaan sellaisen pyyhkeen joka suojaa niin mahaa kuin kämmenselkiä ja kämmeniä koko ajan...

Step 1 Suunnittele patalappujen/ -kintaiden koko ja mitoitus. Minulla oli 18cm x 70cm

Step 2. Leikkaa tai revi eristekankaat ilman saumavaroja (patakintaan oikeaan kokoon) .Eriste palat voit leikata jämämateriaaleista kuten vanhoista villavaatteista, vanulevyn palasista, villakangastilkuisa tai vanhoista farkuista niin kuin minä tein. Itselläni on tuossa kolmekerrosta farkkukangasta, toisin sanoen vanhojen fakkujen lahkeet.



Step 3. Tee harpilla paperilla kaava mahdollisesta pääty pyöristyksestä.



Step 4. Leikkaa päälliskankaasta 2 kpl patakintaan kokoista palaa joissa on 1 cm:n saumanvarat.  Pyöristä päädyt kaavan avulla (laita nuppineuloilla kankaisiin kiinni ja leikkaa).




Step 5. Ompele patalapun päällinen: Aseta kappaleet oikeat puolet vastakkain ja ompele 1 cm:n päästä reunasta. Jätä toisen päädyn reuna ompelematta. Käännä oikein päin.



Step 6. Aseta eristepalat päällisten väliin. Jos sinulla on monta kerrosta eriteita ompele ne toisiinsa kinni ennen kuin laitat kintaan sisälle. Asettele eristekankaan pääty päällikankaan avonaisen päädyn alimmaiseen kankaaseen siten, että ommellessa päällisen reunat kiinnittyy samalla eristeeseen ja ompele. Laita tämän jälkeen kaikki kankaat kiinni toisiinsa nuppineuloilla kääntäen ylimääräinen kangas kintaan sisälle siististi ja ompele mahdollisimman läheltä reunaa.



Step 7.  Leikkaa kintaasen tulevien taskujen kankaat ja eristeet. Minä laitoin yhden kerroksen farkkukangasta taskuun päällyskankaiden väliin. 4 x taskujen koko, joissa on pienet saumavarat ( 0,5 cm riittää oikein hyvin). Eristekankaassa ei tarvitse olla ollenkaan saumavaroja.



Step 8. Laita kankaat päällis osat vastakkain ja eristekangas niiden päälle ja ompele suora osa. Käännä palat oikein päin. Tämän jälkeen ompele eristekangas pieneltä alueelta kiinni siihen kankaaseen joka menee taskun sisälle piiloon . Lopulta ompele kaikki 3 kangasta toisiinsa kiinni.



Step 9. Laita nuppineuloilla tuleva tasku kiinni nurjapuoli ei taskupuolelliseen osaan kinnasta ja ompele kaikki kiinni toisiinsa päältä. Toista toiselle puolella sama. Käännä taskut oikein päin, jolloin saumat jäävät piiloon.


Patakintaan teko sinäänsä oli melko helppoa, vaatii vain hieman kärsivällisyyttä ja kokeilun halua. Tämä on vain yksi tapa tehdä, eikä varmaan edes se paras, mutta lopputulos on kuitenkin onnistunut ja oikein siistin näköinen. Kangas on äitin ja isin kaappien perältä löytynyttä melkein 20 vuotta vanhaa, joten mitään en tätä projektia varten ostanut. Nyt muutaman käyttö kerran jälkeen voin sanoa etten ole kertaakaan onnistunut polttamaan itseäni.. Suosittelen siis kaikille tahmatassuille, joille vahinko on toinen nimi.

Hyviä kokkailu hetkiä siis kaikille!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti