sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Ajan patinaa

Aika jättää jälkensä, oman patinansa kaikkeen; ihmisiin, tavaroihin, huonekaluihin. Aina ja kaikkeen. Historia määrittelee sitä mitä olemme nykyään tai tulevaisuudessa tai millaisia haluaisimme olla. Historia on vaikuttanut meihin kaikkii peruuttamattomasti ja se on osa meitä niin hyvässä kuin pahassa.

Itse haluan tarttua niihin hyviin asioihin, nähdä sen hyvän ja arvokkaan kaikessa siitä pahasta mitä historia pitää sisällään. Nähdä ne kaikki ihanat tarinat, jotka on saanut ihmiset nauramaan niin että kyyneleet valuu silmistä. Tarinat joita itse ei ole ollut todistamassa, mutta mistä on aina jäänyt jälki johonkin.

Siksi rakastankin vanhoja huonekaluja, sitä kuinka niillä kaikilla on oma historiansa ja kuinka se näkyy niissä niin ihanalla tavalla. Hilseilevä maali ja lommot pöydän pinnassa tai maailman sileimmät käsinojat vanhassa mummin kiikkutuolissa. Kaikki ne luovat tunnelmaa ja viehätystä, olemalla omia uniikkeja itsejään. Ja kaikki ne epätäydellisyydet kertovat tarinoita. Kuinka 4 vuotiaani päätin suutus päissäni purra olohuoneenpöytää niin kovaa, että etuhampaani irtosi, kuinka ukki jokaisen työpäivänsä jälkeen istuutui siihen vanhaan kiikkuu niin monen vuoden ajan että käsinojat hioutui silkin sileiksi. Tarinoita, joita ei rahalla saa.

On kuitenkin miljoonia tapoja tehdä huonekalusta vanhan näköiseksi ilman että joutuu odottamaan kymmeniä vuosia jotta kaluste saa ajan patinaa pintaansa. Tässä onkin muutama tapa joilla saa kalusteen huokumaan vanhan ajan henkeä.

Elikkäs ensin pitää valita käsiteltävä mööpeli joka tässä tapauksessa on isin tekemä vanha(hko) yöpöytä, jonka kellastunut mänty pinta ei enää oikein ole kaikista freesein ja vaatii hyvin pikaista käsittelyä... Tämän jälkeen alkaakin se oikea työ.

Lähtöpiste
Step 1. Hio huonekalun pinta hieman rikki, poistaen vanha maali ja kaikki lika pinnasta (pyyhi pöly pois hionnan jälkeen).                             

Step 2. Pohja maalaus
                   A) samalla värillä kuin pinta väri (Step.4.kohta A)
                   B) jokin toinen väri kuin pinta väri, jos haluat kulutetuista kohdista näkyvä puun sijasta esim. punaista tai vihreätä (tälloin katso Step. 4 kohta B)

Step 3. Pinta värillä maalaus vähän hutiloiden. Nyt ei tarvitse olla turhan tarkka, hionta kohdassa kuitenkin maalia lähtee pinnasta ja aina maalia voi lisätä jos tuntuu että jostain puuttuu. Tässä ei voi mokata!

Step 4.
                   A) Ota hiomapaperi käteen ja hio kohdista joiden luulet kuluvat ajan kanssa esim. kaikki reunat, kahvojen ympäriltä yms.
                   B)Ota teräsharja käteen ja hio kohdista joiden luulet kuluvat ajan kanssa esim. kaikki reunat, kahvojen ympäriltä yms. Hiomapaperi ei käy, koska se rikkoo myös alusmaalin pinnan ja puu tulee esiin.

Itse halusin puun näkyvän kulutetuista kohdista joten tein A kohtien mukaan pintakäsittelyn. Ja tässä on tulos. *Drums*


Itse en vaihtanut laatikon vedintä, koska tuunailujen jälkeen tuo vedin tuntui sopivan tuohon kuin nenä päähän. Mutta vetimen vaihtamisella saa myös hyvin erilaista ilmettä nopeasti ja erittäin edullisestikin.

If I can do it, YOU CAN DO IT!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti