keskiviikko 12. joulukuuta 2012

Päivän pakkomielle; neulospanta

Talvi on ja pysyy ainakin seuraavat muutaman kuukauden ja joulukin lähestyä lompsuttelee halusi tai ei. Tässä onkin jotain mikä lämmittää kylminä talvi päivinä ja minkä voi myös paketoida joululahja kriiseilyissä rakkaalle siskolle tai ystävälle.

Muutama päivä sitten sain pakkomielteen neulospannasta. Se oli pakko saada, nyt heti, eikä huomenna. Kätevänä mimmukkana päätinkin sitten tehdä sen itse sen sijaan että olisin lampsinut kauppaan. Tulipahan samalla myös jotain tekemistä pimeään talvi-iltaan.

Step 1. Luo tarvittava määrä silmukoita, itselläni oli 25. Päätin tehdä pannan leveys suunnassa kahdella puikolla, koska neule on helpompi hallita ja näkee etenemisen nopeammin, koska silmukoita on vähemmän. Minulla on myös pohjaton inho pyöröpuikkoja kohtaa.
Jätä silmukoiden luontiin käytettyä ylijäämä lankaa tarpeeksi roikkumaan ( n. 10cm ), koska sitä tarvitaan vielä.

Silmukoiden luonnista jätetty "ylijäämä naru" kannattaa solmia/rusetoida jottei se ole tiellä koko ajan.

Step 2. Neulo kunnes neuleen päät menevät yhteen pääsi ympärillä neuletta hieman venyttäen. Huomioi, että neuleet hieman venyvät käytössä ja pannan tulee pysyä päässä kunnolla joten se saa olla napakka, mutta ei tiukka.

Step 3. Päättele työ samalla ommellen neuleen päät yhteen virkkuukoukkua käyttäen noukkimalla puikolta aina yksi silmukka kerralla jonka jälkeen ujuta silmukallinen virkkuupuikko pannan toisen pään läpi ja vedä neulonta lanka silmukoiden läpi virkkuukoukulla. Toista kunnes jäljellä on yksi silmukka. Katkaise neulonta lanka, jättäen noin 5cm pätkä sitä ja päättele viimeinen silmukka vetämällä lanka silmukan läpi. Kiristä.


Tiputa silmukka puikolta virkkuukoukulle
Ujuta silmukallinen virkkuukoukku neuleen toisen pään läpi. Vedä lanka silmukoiden läpi,
jolloin tuloksena on 1 silmukka

Viimeinen silmukka ennen päättelyä.

Step 4.  Solmi ylijäämä lankat (silmukoiden luonnissa syntynyt ja silmukoiden päätännässä syntynyt) yhteen tiukasti. Tällöin syntyy rusettimainen pannan yksityiskohta. Päättele langat.

Valmis panta

Huom! Itse neuloin koko pannan pelkkää oikeaa, mutta jos haluaa pantaan jotain kuviota yms. voin sinne neuloa nurjaa väliin tai jotain letti härpäkkeitä.

Panta on todella helppo ja nopea tehdä. Itselläni meni päivä tuon tekemiseen hyvin ohuilla puikoilla. Ja koska se on todellakin pelkkää oikeaa neulosta, ei tarvitse kikkailla. Idean tuohon rusettimaiseen juttuun tuli vahongossa kun kokeilin miltä se näyttäisi jos lankojen päät solmisi yhteen. Ihastuin siihen niin paljon että alkuperäinen idea vaihtui. Vahingossa ne parhaat ideat aina tuleekin! Tai keskellä yötä sokerihumalassa....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti